Alicante

Alicante (Valenciaans: Alacant) is een stad en gemeente in de Spaanse autonome regio Valencia, en is hoofdstad van de provincie Alicante. De stad ligt aan de Costa Blanca en is de op één na grootste stad van de autonome regio Valencia, met 334.678 inwoners. In 1858 werd de spoorlijn tussen Alicante en Madrid geopend. Daardoor groeide de haven van Alicante uit tot uitvoerhaven van in het midden van Spanje geproduceerde goederen. Alicante beschikt over een luchthaven (12 km buiten de stad). Eigenlijk ligt deze luchthaven in El Altet, een dorpje buiten Alicante.

Geschiedenis

Alicante of Alacant werd in 230 v.Chr. door de Carthaagse veldheer Hamilcar Barkas gesticht als Akra Leuke ("Witte landtong"). Daarna was het onderdeel van het Romeinse Rijk en werd de stad Lucentum ("Stad van licht") genoemd. In 711 tijdens de grote Moorse invasie in Spanje werd Alicante belegerd en uiteindelijk ingenomen. De gevluchte bewoners konden zich in het binnenland aansluiten bij de Visigotische legers die naar het noorden trokken, naar de Pyreneeën. De Moren gaven de stad de uiteindelijke naam Alicante. Van de 8ste tot de 13de eeuw was de stad in handen van de Moren. Zij bouwden op de Benacantil (een rotsachtige, 166 m hoge heuvel die de stad domineert) een vesting om de stad tegen aanvallers te beschermen. Deze vesting groeide in de loop der tijden uit tot het Castillo de Santa Bárbara. Het dankte zijn naam aan de verovering van de vesting op 4 december 1248 (de katholieke naamdag van de Heilige Bárbara) door de latere koning Alfons X van Castilië. In 1298 vond de overgang plaats op het Koninkrijk Valencia van Jacobus II van Aragón.

Ten onrechte onbekend

Vele bezoekers van Benidorm kennen Alicante enkel van de luchthaven 'El Altet', waar alle reizigers naar Benidorm door moeten. Het is jammer dat deze stad niet meer in de spotlight staat, want er is heel wat te beleven. Het is minder een metropool dan Valencia en heeft minder toerisme dan Benidorm, maar toch is het een pracht van een stad.

Alicante heeft een rijke geschiedenis en het kasteel Santa Barbara is daar de levende getuige van. Het waakt over Alicante vanaf zijn 166 meter hoge heuvel Benacantil. Die heuvel is beroemd op zich, want als je kijkt naar de zuidwestelijke flank lijken de rotsen wel een gezicht te vormen. Deze rotsformatie is dan ook 'La cara del Moro' genaamd (het gezicht van de Moor). Men kan het kasteel gratis bezoeken. Wie de lift neemt, moet daarvoor wel wat betalen, maar leuker is de weg omhoog door het park met mooie vergezichten over de stad. Ga je terug, neem dan de andere weg over de muur, zo kom je langst de oude Moorse stad van Alicante.

Er loopt een prachtige Promenade langst de waterkant 'explanada de España'. Het is de belangrijkste ontmoetingsplaats voor zowel de toeristen als de inwoners. Bedekt van de zon door de hoge palmbladen loop je over 6,5 miljoen mozaïektegeltjes. Terrasjes en leuke winkeltjes aan de ene kant, de jachthaven aan de andere, maken een wandeling nog aanlokkelijker.

Alicante is een waar shoppingparadijs. Je kan er werkelijk alles kopen. Dit kan gaan van handgevlochten manden en nougat (waar Alicante om bekend staat: Turron de Alicante) tot internationale kledingmerken. In Alicante vind je evenals in Benidorm veel winkels die accessoires verkopen zoals schoenen, handtassen, riemen en portefeuilles.

De Schoonheid van de stad

Alicante is gekend om zijn prachtige parken zoals 'La Ereta park' dat tegen de heuvel naar het kasteel loopt en bij iedere stap een adembenemend uitzicht over Alicante biedt. Park Canalejas is het oudste park van Alicante. Je vindt er mooie kabbelende fonteintjes en prachtige meer dan honderd jaar oude bomen, waaronder rubberbomen. Ook heb je het park El Palmeral, naast Elche de meest romantische plek voor palmliefhebbers. Met duizenden palmen en verschillende watervalletjes, bruggetjes en waterpartijen. Men kan ook een terrasje of restaurantje opzoeken of men kan zich neervlijen in het zachte zand van 'El Postiguet'. Dit is het strand bij uitstek, in het oude centrum van Alicante aan de Explanada. Als de zon onder de horizon is gedoken, genieten van de bruisende sfeer op één van werelds mooiste promenades.

Het mooiste gedeelte van Alicante ligt wat verscholen tegen de helling van het kasteel. de oude moorse wijk van Alicante! Niet heel lang geleden gerenoveerd en een ware pracht om door te wandelen. Mooie witte huisjes langst nauwe steegjes die stijgen en dalen. De bloempotten en planten van bewoners maken het geheel nog mooier om te aanschouwen. De straten zijn allemaal autovrij en slechts het geslenter van een bewoner of het miauwen van een kat, breekt soms de stilte. Leuke verstopte binnenplaatsjes nodigen uit om even te vertoeven. Zonder twijfel de prachtigste wijk van Alicante!